torstai 14. toukokuuta 2015

hedelmät, viljat ja maito pannaan!

Ei, älä tee otsikkoa ja tee johtopäätöstä. En ole jättämässä kyseisiä tuotteita minnekään, ellei ole pakko.

 
Luin juuri hyvän uutisen YLE:ltä. En löydä sitä tähän hätään, mutta kyseessä oli Personal Trainerin ja ravitsemustieteiden professorin eriävät mielipiteet. Aiheena oli se, että miksi kukaan ei kyseenalaista PT:n ruokaohjeita? Nehän ovat kuin yö ja päivä ns. normaalien ruokasuositusten mukaan. PT pisti pannaan kaiken. Täysjyvät, vehnät, viljat KAIKKI on huonoksi ihmiselle, ihmistä ei ole luotu syömään niitä. Myös maitotuotteet, ne tuovat niitä - ja näitä ongelmia ihmiselle. Sekä hedelmät, ai että, tiesittekö ne on pelkkää sokeria!!
 
 
Tässä vaiheessa jo mun sisuskalut kiehuu. Kunnes luen professorin kommentit. Hän sanoo, että ei ole mitään tieteellisesti todistettua ainestoa siitä, että viljat tai maitotuotteet olisivat pääsääntöisesti huonoksi ihmiselle. Toki poikkeudet, ihmiset joilla on viljayliherkkyyttä tai maitoallergiaa/laktoosivaivoja, mutta normaalille kaikkiruokaiselle ihmiselle ei. Sitten hedelmät - kyllä ne sisältävät hedelmäsokeria. Mutta ne sisältävät hyviä vitamiineja ja mineraaleja yms. Enkä itse ymmärrä miksi hedelmäsokeri olisi niin pahasta? Yksi-kaksi hedelmää päivässä on musta ihan hyvä määrä. Itse en syö edes joka päivä hedelmää, mutta banaaneja kuluu montakin viikossa.
 
Sama asia maitotuotteissa ja viljoissa. Maitotuotteet sisältävät paljon kalsiumia ja vitamiineja. Mä uskon, että mun kropalle on iso palvelus se, että syön maitorahkaa ja juon maitoa kahvin sekana, sillä muuten kalsiumin saanti on mulle aika vähäistä. En hirveästi maitotuotteita käytä. Viljat sisältävät paljon kuitua, joka edistää vatsan toimintaa.
 
Liika on aina liikaa. Ei kenenkään kuulu syödä 10 hedelmää päivässä tai joka aterialla puuroa, vaikka kyseiset tuotteet ovatkin terveellisiä. Tasapaino ja kohtuullisuus ruokien suhteen on avainsana oikeaan ruokavalioon.
 
Ihmettelin suuresti, kun uutisessa vietiin tämä kyseinen PT tavalliseen Citymarkettiin ruokaostoksille. Kyseiselle hepulle kelpasi normaalista kaupasta vain pari tuotetta, jotka oli jotain superfoodia ja kalaa/puhdasta lihaa tms. Tässä vaiheessa mulle siirtyi ajatus siihen, mitä monet PT:t ja asiantuntijat neuvovat "unohtakaa dieetit ja valitkaa ruokavalio, jota pystytte noudattamaan pääsääntöisesti" eli kaikkihan tietää, mikään kaalikeittodieetti ei pidä sua kuosissa, koska kukaan ei pysty sitä noudattamaan sitä paria viikkoa kauempaa. Anyways, mietin sitä, että onko sitten tämä "käytän vain tiettyjä raaka-aineita ruoissani koska kaikki normaali on kiellettyä" sopiva elämäntyyli? Miksei kukaan kyseenalaista sitä elämää? Minä kyseenalaistan.
 
En tarkoita, etteikö yksittäinen ihminen saisi elää elämäänsä siten miten haluaisi. Kyllä saat olla kaalikeittodieetillä jos haluat, ja kyllä saat syödä vain sitä-ja tätä. Mutta voiko PT tosissaan suositella tuollaista elämäntyyliä? Eihän kukaan ottaisi sellaista PT:tä tosissaan joka tarjoaa asiakkailleen loppuelämän kaalikeittoelämäntyyliä. Ihmisethän nauraisi sen pihalle. Tämä on sitten ihan OK?
 
Samassa uutisessa pohdittiin paastoa. Professori oli sitä mieltä, että paastosta ei pidemmän päälle pitäisi olla mitään hyötyä ja pikemminkin se on turhaa kuin kannattavaa. Itse en ole paastoa edes miettinyt, puhtaasti oman ikäni takia. Ellei kyse ole mistään 5:2 dieetistä, en ymmärrä paastoa. PT taas puolustelee paastoa, koska oppii arvostamaan ihmisiä joilla ei ole aina ruokaa. Öh, musta on turha uutisessa mennä mihinkään afrikanlapset-teemaan. Jos tiedätte mitä tarkoitan :)
 
Mielipiteitä on kuitenkin monia. Toi uutinen sai mut niin yhtymään professoriin. Se mitä uutisen alussa jo sanottiin, että koulutus mitä PT saa on aivan liian lyhyt ja sisältää väärää tietoa. Professori pitää PT:n neuvoja enemmänkin harrastuneisuusravitsemusneuvontana.
 
Itse en lyttää kaikkia personal trainereita. Tämän yhden herran näkemys asioista sai mut eri mielelle, mutta se on ihan inhimillistä. Meitä on monia täällä ja kaikilla omat mielipiteet. Itse tosin uskon mielummin monia vuosia kouluja käynyttä professoria, joka tietää asiat oikeasti eikä vain pelkästään 'asiakkaiden kokemuksista' otettuina tietoina.
 
Oon sitä mieltä, että PT:t on pääosin fiksuja ja osaa laatia hyviä ruokavalioita eri ihmisille. Musta kuitenkin ruokavalioissa pitäisi pysyä kohtuus ja sellainen arkihelppous. En pidä helppoutena sitä, että ruoista pulitetaan tuplahinta ja lähikaupan tarvikkeet ei kelpaa enää mihinkään.
 
No joo, eiköhän tässä tullut pointti selväksi! Mä oon ainakin nauttinut ruoasta ja syönyt sika-hyviä sourcream&onion riisikakkuja, banaanilettuja ja kookoskastike kanaa! Iso voi voi, jos tämä ei nyt miellytä jonkun henkilön elämää. Kyllä mä ainakin perusterveellisesti tykkään syödä ja tää on mulle hyvä tyyli!
 
hyvää alkavaa viikonloppua teille, nauttikaa hyvästä ruoasta ♥


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti