maanantai 23. helmikuuta 2015

MOTIVAATIOTA OIKEAAN RUOKAVALIOON

Heippa kaikki!
Halusin tulla nyt tekemään teille postausta, joka toivottavasti motivoisi teitä edes himpun verran! Minä aika hyvänä esimerkkinä voin sanoa, että kun on sokerikoukussa, siitä ei yks kaks postausta lukemalla pääse pois. Mutta jos tämä saisi edes askeleen oikeaan suuntaan?
 
Olen nyt kohta kuukauden syönyt terveellisesti ja alkanut ns. jälleen oppimaan tätä oikeanlaista ruokavaliota. En noudata minkäänlaista kaavaketta, joka sanoo, että "syö esim. tätä ja tätä määrän x grammaa lounaaksi"
Ja miksi en? No koska käyn koulua, ja elän vanhempieni ruoilla. Eli en voi tuosta noin ostaa itselleni omaa kattavaa ruokalistaa. Mutta niin kuin olen monesti maininnut, meillä on 98% terveellistä ruokaa, 1 herkkupäivä viikossa & roskaruokaa erittäin vähän. Näin ollen, pystyn osittain vaikuttamaan ruokavaliooni.
 
Sen takia haluaisin antaa vinkkejä juuri sinulle joka ei halua noudattaa orjallista ruokavaliota, koska sitä on oikeasti vaikea ottaa tavaksi.
Useimmiten nämä "diettaajat" sun muut, ketkä pitävät erittäin tiukkaa ruokavaliota vaikka kuukauden-kaksi, sortuvat hyvin nopeasti sen jälkeen ahmimaan taas lisää vanhoja tuttavuuksia. Eikö siksi olisi parempi opetella terveellisyyttä ihan normaaleista kotiruoista ja aineksista?
 
Jokainen meistä on erilainen eli mikään tapa ei välttämättä toimi kaikilla samanlaisesti, mutta itse olen kokenut hyväksi totaalikieltäytymisen.
Ja nyt jotkut saattavat olla hämillään, sillä monesti luen erilaisista "laihdutusvinkeistä" sun muista, että "Älä totaalikieltäydy herkuista! Muuten alat himoamaan niitä enemmän ja enemmän!"
En ala sanomaan, että se ei olisi totta, sillä niin kuin mainitsin: olemme erilaisia. Itse olen huomannut, että ne ensimmäiset pari viikkoa on pahimpia ja sitten se helpottaa. Totta kai välillä tulee se hirveä herkkuhimo, mutta jokainen varmasti kohtaa sitä elämässään...
 
Jos itse pitäisin sen tavan, että saisin syödä vähän välillä niin se päätyisi mulla siihen paljon JA usein. Koska kun mä kerran taas langetan itseni siihen yhteen superkaloriseen sokeripullaan, alkaa mun herkku-halut taas jylläämään enemmän. Ja sitten usein lannistun ja vedän kaiken päin persettä... Sen takia käytän totaalikieltäytymistä, enkä sorru siihen yhteen - tai kahteen suklaapalaan, koska se ei koskaan ole mulle tuonut muuta kuin alamäkeä. Sama juttu myös karkkipäivissä. Sen takia pidän tämän herkuttoman linjan - ihan mielelläni.
 
 
Annoskoot sekä ruoasta nauttiminen myös kaksi hyvin tärkeää asiaa, jotka projektin kannalta olisi tärkeä muistaa.
Annoskoko on varmaan jo erittäin yksinkertainen ja helppo juttu. Yksi suurin ongelma on se, että ruokailutilanteessa nälkä on kova ja tahkot lautaselle ruokaa hulluna. Harvoin kukaan siinä tilanteessa ajattelee, että jaksanko syödä tätä kaikkea , koska niin kuin sanoin: nälkä on kova ja mielessä vain paljon syöminen.
Kuitenkin jos sinun tapana on tehdä superisot annokset sen enempää ajattelematta ja ruoan jälkeen ähkyn saaminen niin hidasta tahtia!!
Kun otat lautasen ja saavut ruokapatojen eteen niin mieti! Käytä pienempää lautasta ja sovi itsesi kanssa, että se yksi lautanen saa täyttyä ilman äyräiden yli pursumista. Täytä lautasesti ennemmin kasviksilla, kuin pastalla.
 
Kun saavut ruokapöytään, niin keskity ruokailuseuraasi. Kun juttelet, niin samalla syö hieman ruokaasi. Nauti jokaisesta suupalasta. Kun muut hakevat toista annosta, nauti edelleen ensimmäisestäsi. Useimmiten mieli alkaa haluta lisää, kun toisetkin hakevat. Eihän ole kiva istua lautanen tyhjänä pöydässä? Sen takia nauti ruoasta!
Itse olen alkanut syömään hitaasti. Pureskelen ruoan, en vain haukkaa ja nielaise. Siitä yhdestä lautasesta saa niin paljon enemmän irti, kun nautit siitä, etkä ryntää jo uudelle kierrokselle.
 
Juo vettä!
Myös tämä jokaisen päähän tahkottu ohje... Miksi silti useat meistä juo ihan liian vähän vettä? Kun seuraan esimerkiksi perheenjäseniäni tai ystäviäni, he saattavat juoda sen 1-2 lasillista per. päivä. Muistan kyllä, että itsekin join aikoinaan todella vähän vettä.
Veden määrän saantihan riippuu sinusta itsestäsi. Sun iästä, koosta ja urheilun määrästä päivässä, joten minä en ala latelemaan litramääriä.
En myös itse laske omia litramääriä, vaan pyrin juomaan vettä: aamupalalla, lounaalla, koulussa vesipullollisen, välipalalla, treeneissä vesipullollisen, päivällisellä ja iltapalalla. Juon yleensä ruokailun ohella 1-2 lasillista, sekä välipalalla hörppään pari lasillista. Joskus on päiviä, kun esimerkiksi vesipullo unohtuu, mutta ne koitan korvata enemmillä vesilasillisilla ruokailussa.
 
Jos joka ruokailun oheen otat yhden lasin vettä, vaikka sen maidon tms. ohelle, siitä tulisi n. 5 lasillista jo per. päivä! Sekä vesipullo mukaan töihin/kouluun on tosi kannattavaa ainakin omasta mielestä, koska kun muuta syötävää/juotavaa ei löydy, niin vettä tulee litkittyä ihan vahingossakin...
 
 
Kliseiseltä vaikka kuulostaakin, niin mulla on hyvän ruokapäivän jälkeen myös hyvä olo! Kun olen syönyt oikeanlaisesti: ilman turhia sokereita tai kaloreita, sekä paljon proteiinipitoista ruokaa, mun olo on hyvä!
 
Usein ongelmina liikkumattomuuteen ovat liiat herkut ja epäterveellinen ruokavalio. Kun kroppasi täyttyy huonoilla rasvoilla, ylimääräisillä kaloreilla, huonoilla hiilareilla sekä väsyttävästä sokerista, ei olo ole oikeanmukainen lenkille lähtöön...
Jos väsyttää, eikä jaksa lähteä liikkeelle, tarkistappa ruokavaliosi sekä vedenjuonnin määrä... Niistä löytyy usein selitykset ;)
 
Seuraavaksi teen varmasti postauksen omasta ruokavaliostani, josta toivottavasti saatte inspiraatiota lähtemään muuttamaan teidän ruokavaliotanne!
 
♥ EAT HEALTHY = STAY HEALTHY ♥
 
xoxo: minä
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti