sunnuntai 10. tammikuuta 2016

MOTIVAATIOTA LIIKKUMISEEN?

Musta tuntuu, että tuo kysymys on meillä kaikilla aina ajoittain päässä.
"En jaksaaa!", "Hirveä sää ulkona, ei sinne viitsi mennä!!", "Väsyttäää...", "Olen ansainnut lepopäivän!", "Haluan suklaata ja mennä peiton alle katsomaan netflixiä!", "Kävin jo kuukausi sitten, en mä nyt jaksa!!" .....
 
Tekosyitä on lukuisia. Mä olen itse sitä mieltä, että JOS väsyttää oikeasti ja jos ei saa itsestään mitään irti, saa pitää lepopäivän. Mutta taas jos tuo syy on sinulla päivittäin, niin kannattaa alkaa miettiä onko se tekosyy vai löytyykö vikaa ruokavaliosta, nukkumisesta tms... Sillä aina ei saa päästää itseään vain sen tunnetun tekosyyn voimilla. Eihän niitä tuloksia sitten synny ja sehän ottaa päähän...
 
 

No miten sitten selättää ne kaikki tekosyyt ja saada sitä oikeaa motivaatiota. Ja miksi oikeaa motivaatiota? No eihän salille ole mitään järkeä raahautua vain pakon vuoksi. Silloin et saa treenistä hyötyä irti ja teet vain "pakolliset" hommat ja lähdet menemään. Onhan sekin treeni parempi kuin ei mikään, mutta ei tuolla asenteella kauan jaksa siellä salilla käydä.
 
1. Hanki harrastus jossa jaksat käydä ja josta pidät.
 
Ei ole järkeä käydä uimassa, jos vihaat sitä. Ei ole järkeä käydä lenkillä, jos vihaat juoksemista. Tee sitä mistä tykkäät! Kaikilla löytyy jokin oma juttu. On se sitten kävelylenkki tai kuntosali. Itse olen huomannut, että rakastan käydä erilaisissa ryhmäliikunnoissa, se on monipuolista ja saan energiaa muista. Sali on myös hyvä lisä jumppien väleissä. Saa tehdä omaa treeniä ja kuunnella musaa volyymit täysillä.
 
Jos et vielä tiedä omaa juttuasi, etsi sitä. Katso youtubesta treenivideoita ja jos vaikka innostut joogaamaan, löytyy sieltä aloittelijoille hyviä videoita. Ei heti tarvitse maksaa kallista jäsenyyskorttia johonkin paikkaan, vaan kotonakin voit kokeilla treenaamista. Muista kuitenkin, että joillekin sopii treenaaminen yksin ja jotkut tarvitsevat ihmisiä ympärilleen, että treenista tulisi hyötyä.
 
2. Syö ja nuku hyvin
 
Yksinkertainen asia, mikä on kuitenkin monilla pielessä. Jokaisella meistä on se oma tuntimäärä yössä, minkä jälkeen on energiaa suorittaa päivän hommat. Sulla se voi olla 9 tuntia ja jollakin toisella riittää 7. Sekin selviää yleensä ajan kanssa. Itse tarvitsen sen 8-9 tuntia yössä unta. Muista kuitenkin, että liika nukkuminen ei ole hyväksi! Jos menet aikaisin petiin ja heräät myöhään, voit tuntea silti olosi väsyneeksi ja saamattomaksi. Sen takia kannattaa huolehtia unirytmistä!
 
Myös syöminen on iso osa, sillä jos syöt huonosti, et saa energiaa ja et jaksa treenata. Jos syöt oikein, sen huomaa usein siitä, että energiaa on myös koulun/töiden jälkeen. Ruokarytmi ja oikea ruoka on avain energian saamiseen.
 
Kun nämä 2 kohtaa on kunnossa, saat myös motivaatiota liikkua. Jos syöt suklaalevyn niin enemmän tulee "ihan sama" - olo, mutta jos syöt esim. salaatin on pirteämpi olo. Näin se vain menee.
 
 
3. Etsi asia joka motivoi sinua
 
Joillakin motivoi treenikuvat, joillakin taas omat tavoitteet. Jotkut katsovat itseään peilistä ja haluavat muutoksia. Itseäni motivoi se, etten halua palata siihen vanhaan kroppaani. Ei pelkästään ulkonäön vuoksi, vaan siksi, että olin todella onneton. Itkin illat, koska halusin muutoksia. Nyt olen iloinen, etten luovuttanut. 60->48kg, se motivoi mua tällä hetkellä, kun näen minkä työn olen tehnyt.
 
Tämäkin kohta vie aikaa. Monesti se asia mikä motivoi sinua, voi muuttua ajan kanssa. Joskus motivoi unelmakroppa, joskus taas terveelliset elämäntavat. Kokeile eri vaihtoehtoja! Laita inspiroiva taustakuva, avaa oma treeniblogi (mua on auttanut!) tai pidä päiväkirjaa treeneistä. Kun huomaat, että kehityt alkaa nälkä kasvamaan syödessä.
 
4. PIDÄ LEPOPÄIVIÄ!
 
Niin kuin jo ylhäällä mainitsin, on lepopäivät tärkeitä! Niitä ei tarvitse pitää 6 kertaa viikossa, mutta sinun ei pidä myöskään treenata 7 kertaa viikossa. Kohtuus kaikessa, niin kuin ruoassa niin myös treenaamisessa. Itselläni joskus menee ihan yli, treenaan treenaan treenaan ja sitten ei tietenkään tule tuloksia kun kroppa ei saa levätä. Tai sitten ei ole motivaatiota ja makaan kotona....
 
Kun olet pitänyt lepopäivä ja antanut kropan kerätä energiaa, on yleensä enemmän motivaatiota lähteä sinne liikkumaan.
 
Etsi itsellesi sopiva treenimäärä. Riippuen siitä mitä treenaat tietenkin, mutta aloittelijalle on sopiva aloittaa rauhassa. Noin 2-3 kertaa viikossa ja taas kehittyneemmälle 3-4 kertaa viikossa.
 
5. Muista monipuolisuus
 
Jos käyt 5 krt viikossa salilla tekemässä samaa ohjelmaa, se ei kehitä! Käy esim. salilla 2-3krt viikossa ja sitten jotain muuta, esim. lenkkeilyä, jumppaa 1-2 krt viikossa. Voit hyvin treenata vaikka 5krt viikossa, jos kroppasi jaksaa ja treenisi on monipuolista! Muista kuitenkin ettei saa tapahtua ylilyöntejä. Jos treenaat 5krt viikossa ja sitten et jaksa nousta sängystä ylös...
 
 
Tässä oli mun motivaatiovinkit! Tasapaino se pätee tässäkin asiassa täydellisesti. Mutta kannattaa muistaa, että jokainen meistä on yksilö ja iästä, kunnosta, kropasta riippuen jokaiselle meistä sopii eri tyylit ja tavat.
 
Hyvää lumista sunnuntaita kaikille! Vaikka nyt ei varmaan monia motivoisi lähteä ulos tuossa säässä, voin vannoa, että se fiilis treenin jälkeen on kyllä sen arvoista!
 
♥♥
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti