torstai 6. elokuuta 2015

MISTÄ MOTIVAATIO KESÄN JÄLKEEN?

Kesähän ei itsessään ole vielä ohi ja eilenkin saatiin nauttia ainakin täällä Eteläisessä suomessa lämmöstä. Tosin lomat ne on suurimalla osalla jo taputeltu ja itsellänikään ei enää varsinaisia lomapäiviä ole, koska hoidan lapsia nyt viimeset päivät.
 
Monien blogeista olen lukenut kesäkiloista ja kuinka ne ovat kertyneet loman aikana. Itselläni ei ole kiloja tullut, vaan aika yllättäen paino on täysin sama kuin loman alkaessa. Siltikin turvotusta on ollut ja olo ollut paljon pyöreämpi. Yksikin löhöilypäivä mässyjen kera on aiheuttanut hirveän läskiahdistuksen ja tuntuu ettei pääse siihen terveellisyyteen enää kiinni. Pitäisikö siis kiskoa peitto korviin ja syödä se kaappiin jäänyt suklaalevy?
 
No ei tietenkään... Oon sitä mieltä, että jokaiselle toimii vähän eri tavat. Joku voi pistää kaikelle heti stopin ja joku voi päivä kerrallaan siirtyä takaisin omaan ruokavalioonsa. Itselleni kuitenkin toimii tuo "kaikki heti ja nyt" - taktiikka, eli aloitan heti puhtaalta pöydältä. Turha niitä syötyjä suklaita tai kakunpaloja on laskea. Se oli ja meni. Näkyy kropassa tai ei näy, niin silti lähdetään uudella tsempillä liikenteeseen.
 
1. Heitä kaikki herkut mäkeen.
Ei sinun tarvitse säästää kakkuja, jätskejä, keksejä tai mitään "vierasvaralla", koska herkkukierteen jälkeen luultavasti sorrut niihin itsekin. Tai kun paha päivä iskee, niin käsi on heti siellä kaapin uumenissa. Helpointa on siis vain pitää kaapeissa raaka-aineita joita saat syödä. Ellet asu taloudessa, missä on useampi ihminen esimerkiksi meillä. En voi siis vaikuttaa, jos jollain on oma suklaakätkö siellä. Tosin omassa huoneessani pidän vain cashew-pähkinöitä ja onnekseni kaapissa ei loju Fazeria tai pakastimessa jätskiä.
 
2. Aloita liikunta rauhallisesti.
Vähän niinkuin aloittaisit laihdutuksen/elämäntaparempan/terveellisen elämäntapasi alusta. Älä heti varaa kymmentä ryhmäliikuntatuntia tai käy salilla joka päivä. Jos olet kesällä ollut liikkumatta tai liikkunut vain vähän, ei ole mitään järkeä aloittaa liikuntaa niin kuin koittaisit korvata kesällä käymättä jääneitä kertoja. Käy liikkumassa sen verran kuin hyvältä tuntuu. Heti verenmaku suussa treenaaminen saattaa vain kostautua sillä, että motivaatio loppuu kuin seinään ja väsymys ottaa vallan. Sovi itsesi kanssa ennen viikon alkua, että minä päivänä ja monelta käyt tekemässä treeniä.
 
3. Älä rääkkää itseäsi.
Jos olet kesän aikana saanut ne pari lisäkiloa, niin älä masennu! Saat ne aivan varmasti uudelleen tiputettua pois. Koen myös sen, ettei vaa'alla ramppaaminen ole se kaikkein tehokkain keino. Ellet omista paljon ylipainoa, silloin vaa'an seuraaminen tietenkin saattaa auttaa. Mutta täysin normaalipainoisena se on turhaa. Pääasia on, että paino pysyy normaaliluvuissa ja keskityt oman kroppasi ulkonäköön. Et tarvitse mitään nälkäkuureja, vaan voit hyvin jatkaa ravitsevalla ja hyvällä ruokavaliolla. Älä skippaa aterioita, älä korvaa atrioita, äläkä ota paineita. Kaikista huonoin ratkaisu on syödä jokin vähäkalorinen patukka ja toivoa painon tippuvan. Syö kasviksia, vihanneksia, protskua ja juo paljon vettä.
 
Vaikka vinkit kuulostavat hyvin samantapaisilta kuin aloittaessa muutosta itsensä kanssa, niin yllättävää kyllä, usein samat vinkit pätevät myös tauon jälkeiseen jatkamiseen. Hyvin usein se on vain helpompaa, koska olet kerran jo oppinut kuinka syödä terveellisesti ja kuinka liikkua oikein. Se on täysin OK, jättää yksi liikuntakerta väliin ja aloittaa rauhallisemmin. Joskus se on jopa järkevämpää.
 
Pitäkää huolta itsestänne ja muistakaa kärsivällisyys ♥
 


1 kommentti: